У Черкасах відбулись урочистості з нагоди 70-річчя визволення міста

Сьогодні у м. Черкаси відбувся урочистий мітинг з нагоди 70-річчя визволення міста від фашистських загарбників. У ньому взяли участь керівництво міської та обласної влади, ветерани Великої Вітчизняної війни, на чолі з головою міської організації Ради Ветеранів України Іваном Губським,  громадськість міста.

З вітальним словом виступив на мітингу секретар міської ради, в.о. міського голови Черкас Віктор Білоусов.

Звертаючись до учасників зібрання, насамперед, до воїнів-визволителів, Віктор Федорович, від імені депутатів Черкаської міської ради, виконавчого комітету і від себе особисто сердечно привітав всіх жителів міста із сімдесятиріччям визволення Черкас від фашистських загарбників.

– 14 грудня 1943 року, завдяки героїзму і доблесті  наших воїнів, після кровопролитних, протягом майже місяця боїв і чотириразового штурму, наше рідне місто остаточно було звільнене від фашистів. У цій жорстокій битві смертю хоробрих загинуло близько шести тисяч радянських солдатів, які назавжди залишилися лежати на дніпрових кручах, або були поглинуті крижаними водами Дніпра, - наголосив Віктор Федорович.


Смотреть фото в полном размере


За його словами, нині  до цього світлого переможного дня дожили лише вісім безпосередніх учасників визволення нашого міста, і ми вважаємо їх справжніми героями, як і тих, кого вже немає серед нас.
 
Виконком міської ради прийняв рішення: із січня 2014 року усім визволителям щомісячно буде виплачуватись пожиттєва стипендія.
 
- До сьогоднішньої пам’ятної дати ми випустили медалі «70-річчя визволення Черкас», якими буде нагороджено 250 воїнів-визволителів, учасників бойових дій, учасників війни, а також активістів ветеранського руху, - розповів Віктор Федорович.

Віктор БІлоусов зауважив, що у  вдячній пам'яті черкащан навіки залишаться усі ті, хто здійснив подвиг, визволяючи наше прекрасне місто.
 
Сьогодні їх імена носять 23 черкаські вулиці. А два дні тому, 12 грудня, на будинку по вулиці Хрещатик урочисто відкрита меморіальна дошка на честь Героя Радянського Союзу, легендарного командира окремого 259-го танкового полку, що визволяв Черкаси – Олексія Лук’янова.

Міська влада робить і надалі робитиме все для того, щоби місця захоронень та пам’ятні місця, пов’язані з героїчною історією нашого і інших народів СРСР, було впорядковано належним чином, зокрема, і Пагорб Слави та алея Слави, - наголосив секретар міської ради. 

Вітаючи учасників зібрання, Сергій Тулуб, зазначив що бойові подвиги визволителів Шевченкового краю – воїнів Першого та Другого Українських фронтів, назавжди залишаються в наших серцях. Під командуванням генерала армії Івана Ватутіна та маршала Радянського Союзу Івана Конєва, 22-м з’єднанням і частинам, за визволення Черкас було присвоєно найменування черкаських.
 
А також  підкреслив, що обласна влада спрямовує свою діяльність на реалізацію соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича і за три роки неухильно зростає увага до ветеранів Великої Вітчизняної війни. Це – й забезпечення їх власним житлом, автомобілями, оздоровленням в санаторно-курортних закладах, зростання розміру пенсій, запровадження низки додаткових пільгових виплат ветеранам та інвалідам війни за рахунок місцевих бюджетів.


Смотреть фото в полном размере

 
120 тисяч воїнів і партизанів – представників різних народів Радянського Союзу віддали своє життя за визволення Черкащини. Свідченням нашої шани і пам’яті про ті буремні роки є масові молодіжні заходи, мітинги, факельні походи, Марш пам’яті, які нині проходять в населених пунктах області
 
Голова обласної ради Валерій Черняк, долучившись до виступу голови облдержадміністрації, виконав приємну місію – зачитав Вітальну телеграму Голови Верховної Ради України Володимира Рибака із 70-річчям визволення Черкас від фашистських загарбників. У вітанні йдеться:
«Святковий день очищення рідної землі від коричневої чуми завжди залишатиметься незабутньою подією. Радість і скорбота, біль і надія нагадуватимуть про ратний подвиг воїнів-визволителів міста.
Багато років минуло, але ця героїчна сторінка нашої історії є невичерпним джерелом патріотизму та наслідування для прийдешніх поколінь. Низько вклоняємось тим, хто пройшов і війну, і голод, і розруху, проте не зломився, не втратив віри, а продемонстрував приклад безкорисного служіння малій батьківщині, змінюючи своєю копіткою працею кожен день життя на краще.
Бажаю вам, шановні ветерани, доброго здоров’я, гарного настрою, родинного затишку і тепла, добробуту і щастя.
Миру вам, сонця, усіляких гараздів!»

 Від імені Черкаської міської Ради ветеранів війни, Збройних Сил і праці виступив і привітав черкащан голова цієї ради Іван Губський:

– Ви знаєте, багато воїнів полягло за визволення міста Черкаси – біля шести тисяч. 32-м із них було присвоєно високе звання Героїв Радянського Союзу, вісьмом із них – посмертно. Міська влада свято береже їх пам'ять. Нині у місті проживають біля 7 тисяч ветеранів бойових дій, інвалідів Великої Вітчизняної війни, працівників тилу. І ми вдячні Вам, Сергію Борисовичу, вдячні міській владі за ту пам'ять, яку ви зберігаєте про Велику Вітчизняну війну. Ветерани завжди пам’ятатимуть про це і будемо продовжувати цю славну справу. А сьогодні підемо і поклонимось могилам ветеранів, покладемо до них квіти! – закликав Іван Губський.

Источник: rada.cherkassy.ua

UFL - доставка цветов Черкассы.

Хотите еженедельно получать от нас анонсы статей и новостей? Подписывайтесь на рассылку :)

Перейти к покупке цветов

Дарите цветы также в крупнейших городах Украины: Киев, Одесса, Харьков, Львов, Днепр

Областных центрах: Николаев, Запорожье, Винница, Херсон, Черкассы, Кривой Рог, Полтава, Чернигов, Сумы, Житомир, Мариуполь, Украина,

и других: Ужгород, Ивано-Франковск, Черновцы, Кременчуг, Хмельницкий, Ровно, Луцк.


Самовывоз

Адрес: Киев, Украина, Константиновская 56а,
Телефон: +38 044 390 9090
E-mail: kiev@u-f-l.net

Пн.-Вс.: 8:00-22:00
Киев — бесплатная доставка курьером (с 09:00 до 21:00)